100%-ban természetes összetevők

Egészségmegőrzés vírusidőszak alatt

Egészségmegőrzés vírusidőszak alatt

A világot megmozgató vírus, a koronavírus mindannyiunk életét megformálta, így nincs más lehetőségünk, mint alkalmazkodni a kialakult helyzethez és kihozni belőle a legjobbat. Fontos felismernünk, hogy az egészségmegőrzés vírusidőszak alatt kiemelkedő jelentőségű, hiszen testi-lelki egészségünk megőrzése az egyik legfontosabb.

 

Az egészségmegőrzés, mint komplex fogalom

Egészség címszó alatt sokaknak pusztán fizikai egészség, a betegségek elkerülése jut eszükbe. Azonban fontos kiemelnünk, hogy teljes, komplex egészségről csak akkor beszélhetünk, ha testünk és lelkünk egymással, a környezetünkkel és a világgal is harmóniában van.

Ennek a szemléletnek az elsajátítása igencsak fontos, hiszen fizikai és lelki állapotunk egymással szoros összefüggésben van. Úgymond, egyik sem lehet meg a másik nélkül.

Ebben nagy segítségünkre lesz az Ájurvéda, hiszen ez az egyik legősibb orvostudományi rendszer, mely megtanít, hogyan őrizd meg az egészséged és hogyan teremts harmonikus kapcsolatot a természettel is.

Az Ájurvéda nem csak a test egészségét tartja fontosnak, hanem a lélek, az elme, a szellem jóléte, épsége is éppoly fontos. Hiszen a lelki problémák előbb-utóbb testi betegségekké fajulhatnak.

Ennek fényében a vírusidőszak alatt is fontos, hogy minden tekintetben óvjuk, vigyázzunk saját magunk és szeretteink egészségére is. De hogyan csináljuk?

 

Lelki egészségmegőrzés vírusidőszak alatt

Ahogy fentebb megállapítottunk, lelkünk, vagy ha úgy tetszik, idegrendszerünk megóvása is igen fontos tényező. Ennek érdekében több területen is tehetünk magunkért.

Stresszkezelés

A stressz mindennapi életünk velejárója, hiszen a stresszmentes élet egyszerűen nem létezik.

Mindennapi problémák, sikertelenségek, viták is okozhatnak hosszú távon súlyos problémákat, melyek a jelenlegi vírusidőszakban hatványozottabban jelentkeznek.

Az otthon maradt gyerekek, a megváltozott munkakörülmények, a fenekestől felfordult mindennapok, vagy éppen a munkahelyünk elvesztése olyan terhet ró ránk, mely akár rövidebb idő alatt is képes felőrölni minket. Ezt pedig nem hagyhatjuk!

Érdemes higgadtan, elemző szemlélettel tekinteni a helyzetre. Vegyük át, azonosítsuk be, mi a stressz fő forrása. Nem, nem a vírus nem jó válasz.

 • Home office közben folyamatosan kérdezgető gyerekek?
 • Felhalmozódott házimunka?
 • Bezártság érzet?

Derítsd ki, mi a probléma fő oka vagy okai, és tudatosan, fontossági sorrendben próbálj meg áthidaló megoldást, B tervet kitalálni.

Ha nem hagyod, hogy a káosz átvegye az irányítást az életed felett, ha a kezedben tartod a gyeplőt, sokkal könnyebb a mindennapokban helyt állni.

Nem kell egy nap alatt mindent megoldani, minden nap csak egy kis lépést, minden nap egy kis győzelem, ami másnapra is erőt ad!

 

Minőségi idő a családdal

Itt a lehetőség, hogy az eddig elmulasztott délutáni társasjátékok, mese olvasások vagy nagy beszélgetések pótlásra kerüljenek.

Figyelj rá, hogy nem csak neked, hanem a veled együtt élőknek is vannak gondjaik.

A párodnak épp úgy felfordult az élete, a gyerekek is kiestek a mindennapi rutinból. Segíts nekik – velük együtt magadnak is. Egyrészt azzal, hogy átbeszéled a problémáikat és közösen találtok ki megoldást, másrészt azzal, hogy a közös elfoglaltságokkal elterelitek a figyelmet a bajokról.

Mindenki sokkal kiegyensúlyozottabb és boldogabb lesz, ha tudatosan figyeltek az együtt eltöltött minőségi időre.

 

Én idő és önfejlesztés

A vírusidőszak előtti rohanós mindennapokban nem csak a családra, de önmagadra sem jutott elég idő?

Akkor itt az ideje bepótolni ezt is!

Használd ki a szabadidődet és csinál olyan dolgokat, amik otthon, karanténidőszak alatt is örömmel töltenek el.

Ess neki a régen halogatott regényeknek, rendezz otthon szépség kúrát, végezz el rég áhított online tanfolyamot, bármit, ami eddig az időhiány miatt kimaradt.

Ezek az otthoni elfoglaltságok nem csak jó időtöltésnek fognak bizonyulni, de feltöltenek pozitív energiával is. Az új tudás új lendületet ad, és a karantén végeztével akár új irányt is vehet az életed.

 

Fejlődj, tanulj, tervezz, fejlessz és meglátod nem csak inspirációval és új ötletekkel leszel gazdagabb, de az új célok és meglátások sok új lendületet is fognak adni.

 

Fizikai egészségmegőrzés vírusidőszak alatt

Fizikai állapotunk igencsak meghatározó, hiszen, hogyan is szeretnénk helyt állni a vírusidőszak alatt, ha a testi egészségmegőrzés háttérbe szorul?

A koronavírus miatt lényegesen hosszabb időt töltünk el a négy fal között, mint korábban. Ennek következtében a szabad levegőn eltöltött és a mozgásra szánt idő kevesebb, fizikai állapotunk könnyen romolhat.

Mit tehetünk, hogy az otthon töltött idő alatt is fenntartsuk, megőrizzük fizikai épségünket?

Rendszeres napi mozgás

Eljött a rég elfeledett jógamatrac és súlyzók fénykora!

Ne légy rest elővenni az eddig méltatlanul mellőzött eszközöket, hiszen most kiemelkedően fontos, hogy fitt legyél!

Akkor se keseredj el, ha eddig nem voltál a sport bajnoka és nincsenek súlyzók, amiket segítségül hívhatnál. Számos olyan testmozgás van, amiket extra feltételek nélkül is tudsz otthon teljesíteni. Interneten rengeteg otthon végezhető torna, aerobik, táncos vagy egyéb más edzésprogram közül választhatsz.

Ráadásul még a gyerekeket is hívhatod egy közös edzésre, ami nem csak egy jó közös program lesz, de nekik fedezi a mozgásigényüket, nem utolsó sorban pedig kellemesen el is fognak fáradni.

Ha eddig nem edzettél, akkor mindenképpen figyelj rá, hogy csak annyit csinálj amennyit bírsz, ne erőltesd túl magad és figyelj a pihenőnapokra is, különben könnyen lesérülhetsz!

 

Kiegyensúlyozott táplálkozás és megfelelő folyadékbevitel

A rendszeres otthoni mozgást kiválóan ki lehet – sőt ki kell – egészíteni kiegyensúlyozott táplálkozással és megfelelő mennyiségű folyadék bevitelével.

Egészséges, kiegyensúlyozott, rendszeres táplálkozással, vegyesen, változatosan összeállított étrenddel hozzájuthatunk a szervezetünknek létfontosságú, energiát adó tápanyagokhoz (fehérje, zsír, szénhidrát), élelmi rostokhoz, vitaminokhoz.

Ezzel egyensúlyban tartható testtömegünk is. Mindez természetesen nem azt jelenti, hogy hirtelen, egyik napról a másikra szakítani kellene eddigi szokásainkkal, lemondani kedvelt ételeinkről és merőben más típusúakat fogyasztani. Hanem azt, hogy kis lépésekkel, fokozatosan kell bevezetni az egészséges étrend megvalósítását.

Hogyan csináld?

 • változatosan, minél többféle élelmiszerből válogass az étrend összeállításakor
 • alkalmazz korszerű, kíméletes elkészítési módokat
 • alakíts ki rendszeres étkezési ritmust

A kiegyensúlyozott étkezésen belül a megfelelő mennyiségű és minőségű folyadékfogyasztásra is fontos figyelmet fordítani, különösen a meleg, nyári időszakban. Az emberi test 50-60 százalékát víz képezi, amelynek legnagyobb mennyisége sejten belül, kisebb része sejten kívül található.

A víz fontos szerepet játszik szervezetünk működésében, amelynek működése csak akkor kiegyensúlyozott, ha a szervezetbe jutó és termelődő (folyadékfelvétel), valamint az onnan eltávozó víz (folyadékleadás) mennyisége a szervezetben egyensúlyban van.

Amikor iszol, ne hagyatkozz csupán a szomjúságra. Módszeresen, tudatosan alakítsd ki ivási szokásaidat, ügyelj a szilárd és folyékony táplálékok elfogyasztásának arányára. Napi tevékenységeidbe iktass hosszabb-rövidebb pihenőket, amit használj ki egy-egy pohár frissítő ital vagy lédús gyümölcs elfogyasztására, hogy a napi átlag 2,5 liter folyadékbevitel meglegyen, így biztosítva a vízháztartás egyensúlyát.

 

Higiénia minden tekintetben

Járványidőszakban alapvető közös érdek, hogy különösen odafigyeljünk a higiéniára, ami nem csak egészségünk megőrzését, de a vírus terjedésének megakadályozását is szolgálja.

 • Az első és legfontosabb a napi többszöri, alapos és hatékony, meleg vizes kézmosás. Legfőképp akkor ügyeljünk erre, ha munkahelyünkről vagy bármilyen közösségi helyről hazaérkezünk, illetve tömegközlekedési eszközt használtunk.
 • Ne nyúljunk – főképp mosatlan kézzel – a szemünkbe, az orrunkba, a szánkba.
 • Kerüljünk minden lehetséges góchelyet, szűk, zárt, szellőzetlen teret, ahol sok ember tartózkodik egyszerre és nagyobb a fertőzés veszélye.
 • Tartsunk kellő távolságot azoktól, akikkel nem élünk egy háztartásban, így például szeretteinktől is. Mellőzzük a kézfogást, ölelkezést is.
 • Ha tüsszentünk vagy köhögünk, használjunk zsebkendőt, melyet azután azonnal dobjunk ki. Mellőzzük a ruhazsebkendő alkalmazását. Semmiképp se a kezünkbe tüsszögjünk, köhögjünk, mivel az ily módon kórokozókkal megfertőzött kezünkkel aztán óhatatlanul is megérintünk másokat, arcunkat, szemünket vagy mások által is használt tárgyakat.
 • Kerüljük a betegség tényleges vagy potenciális hordozóit, valamint az olyan tárgyakat, melyek kapcsolatba kerülhettek fertőzött személlyel.
 • Otthonunkban is figyeljünk a tisztaságra, hazaérkezve még a bejáratnál vessük le utcai ruhánkat, mossunk kezet, és csak ezek után öltözzünk át, vagy nyúljunk bármihez a lakásban.
 • Végezzünk rendszeres fertőtlenítést otthonunkban, beleértve a kilincseket és minden olyan felületet, amit sűrűn érintünk meg. Bevásárlás után érdemes a dobozolt termékeket fertőtlenítős kendővel áttörölni, amit lehet, lemosni, tisztítani.
 • Sokan kifelejtik, vagy nem is gondolnak rá, de hazaérkezés után szintén nagyon hasznos, ha telefonunkat is áttöröljük, de akár még a kulcssomónkat is lefújhatjuk fertőtlenítős folyadékkal.
 • Ha nem érezzük jól magunkat, netán a tünetek alapján azt sejtjük, hogy hordozzuk az adott vírust, ne rohanjunk azonnal az orvoshoz (még maszkban sem)! Először telefonon konzultáljunk orvosunkkal, aki elmondja a további tennivalókat.

A legfontosabb, hogy minden vírusidőszakban ügyeljünk saját biztonságunkra és arra is, hogy ne adjuk tovább, ha mi esetleg megkaptuk.

Tartsuk be a korlátozó és óvintézkedéseket, hiszen mindenekelőtt egészségünk és szeretteink, családunk egészsége a legfontosabb.

 

Pihenés

Egészségünk fontos eleme, hogy kipihenjük magunkat. A megfelelő mennyiségű és minőségi pihenéssel töltött idő, mind fizikai, mind lelki értelemben nagy hasznunkra lesz.

Pihenés kategóriájába sorolhatunk minden olyan passzív és aktív tevékenységet, ami a mindennapi feszültségektől mentesít minket, számunkra örömet és kikapcsolódást nyújt.

Egyszerűbben magyarázható a passzív pihenés, ami nem más, mint az alvás és a relaxáció. Ezek közül az emberi élet létfeltétele az alvás, ami valójában egy olyan tudattalan állapot, ami alatt a szervezetünk felfrissül.

Az emberek alvásigénye természetesen más. Az alvás mennyiségét meghatározza, illetve befolyásolja az is, hogy milyen évszak van, milyen az időjárás, vagy éppen az, hogy milyen a lelkiállapotunk.

A relaxáció közben éberségünket alacsonyabb szinten tartva érünk el izmaink ellazulásával járó pihenő állapotot. Ez azonban csak gyakorlással sajátítható el. Alkalmazásának hatására javul a szellemi teljesítőképesség, a kiegyensúlyozottság, és csökkenhet a minket ért stressz.

Amit pedig tudatosan is csinálhatunk, s egyre inkább előtérbe kerül manapság, az az aktív pihenés, melynek számos fajtája létezik. A leglényegesebb eleme mindegyiknek, hogy kikapcsolódást nyújt a mindennapi munka, a terhelés és a stressz hatásai alól.

 

Immunvédelem és vitaminpótlás

Nem is gondolnánk, hogy a szervezet betegségekkel szembeni védekező-képességét a testmozgás mellett mennyi minden befolyásolja.

A betegségekkel, fertőzésekkel szembeni ellenállást javarészt az immunrendszer biztosítja. A szervezet olyan sejteket, vegyületeket állít elő, amelyeknek segítségével megakadályozható, visszaszorítható, legyőzhető a fertőzések, betegségek jelentős része.

Védekező-rendszerünket meglehetősen sok tényező befolyásolja. Ilyenek például a sportolás időtartama, intenzitása, meglévő betegségek, genetikai hajlam, környezeti tényezők, dohányzás, alkoholfogyasztás, gyógyszerek szedése, életkor, hormonszintek, lelki terhek, szellemi igénybevétel stb.

A lelki megterhelés, stresszhelyzetek jelentősen módosítják (gyengítik) szervezetünk fertőzésekkel szembeni érzékenységét.

A vitaminok az élethez nélkülözhetetlenek, hiányuk súlyos megbetegedéseket okoz, így megfelelő bevitelükről a táplálkozás útján vagy pótlással gondoskodni kell. Az alapvető vitaminokra mindenkinek szüksége van, de a különböző élethelyzetek az egyéni igényt módosíthatják.

A vitaminszükségletet az életkor, a testsúly és a fizikai állapot befolyásolja. A gyerekek, kamaszok fejlődésben lévő szervezetének, illetve várandós, szoptató kismamáknak több vitaminra van szükségük. Betegségek idején és azt követően, dohányzás, fogyókúra, folyamatos, nagy stressz, intenzív fizikai megterhelés idején és az idős korban szintén megemelkedik a vitaminigény, a szokásosnak akár a többszörösére is.

Változatos tünetek jelezhetik, ha a szervezet valamelyik létfontosságú vitaminból hiányt szenved. Többek között fejfájás, szédülés, rossz közérzet, gyengesé

g, bőrtünetek, a koncentrációkészség és a testi és szellemi teljesítmény csökkenése jelentkezhet. A tünetek attól is függnek, hogy az adott vitamin melyik szervet befolyásolja leginkább.

A vitaminok egy része (például az immunerősítő C- és az idegműködésben szerepet játszó B-vitaminok, a folsav stb.) vízben oldódó vitaminok, vagyis a vérben és az egyéb testfolyadékokban oldott formában vannak jelen. Ezek nem raktározódnak a szervezetben, a feleslegük a vizelettel kiürül, így folyamatos utánpótlásukra van szükség.

A zsírban oldódó vitaminok (ilyen a látást segítő A-, a csontképződéshez szükséges D-, a sejtosztódást befolyásoló E-vitamin) a testünk zsírszöveteiben és egyes szervekben elraktározódnak. Így lassabban ürülnek, hiányuk csak hosszabb idő után érzékelhető.

 

Ennek tekintetében már komplexen láthatjuk, miért kap kiemelt figyelmet az egészségmegőrzés vírusidőszak alatt. Miért érdemes odafigyelnünk az összetett egészségmegőrzésre, a hiányzó vagy csökkenő vitaminok pótlására.

Ez utóbbiban vannak nagy segítségünkre az m-Vit komplex vitaminjai, melyek az Ájurvéda szellemiségét követve, kizárólag természetes vitaminforrások felhasználásával segítenek szervezetünknek elérni és megtartani a legjobb, egészséges állapotát.

További cikkek