100%-ban természetes összetevők

Hajhullás és fő okai

Mitől hullik a hajam?Mit tehetek hajhullás ellen? Hogyan kezeljem a problémát? Mi lehet a hajhullás oka?

Napjainkban a hajhullás sokkal általánosabb jelenség, mint azt gondolnánk. Már nem csak a változókor küszöbén mutatkozik meg, a jelenség egyre fiatalabb korosztálynál, egyre szélesebb körben megjelenik. Igaz, amíg nem érint bennünket, nem is érezzük igazán jelentőségét, mert valamiért nem annyira jellemző a téma boncolgatása a hétköznapi életben, pedig a hajhullás mára egyfajta civilizációs betegséggé nőtte ki magát.

Ha felmerül a hajhullás problémája, tudnunk kell, a szervezetünk nem véletlenül reagál így, valami ok, változás megjelenik a háttérben, a hajhullásunk pedig a tünet, amit érdemes követni a hosszútávú egészségmegőrzés tükrében is. Ha az első tünetekre csak legyintünk, könnyen visszafordíthatatlan és kétségbeejtő folyamattá válhat a hajhullás, érdemes tehát odafigyelni és megfelelően kezelni a problémát.

Mikor kell aggódnom a hajhullás miatt?

Naponta átlagosan 50–100 hajszálunk hullik ki. Ez egy természetes folyamata a hajhagymák működési fázisainak, melyek életciklusa 2–6 év. ez idő alatt a hajszálak növekednek, végül pedig kihullanak.

Amennyiben ettől az átlagtól eltérő mennyiségű hajhullást tapasztalunk, s olyan árulkodó jelekre leszünk figyelmesek, mint a bőséges sepregetni való, a jellemzően megnövekedett mennyiségű hajszál a kispárnán és a fésűben, ajánlott azonnal cselekedni a probléma helyes felismerése és megfelelő kezelésének irányában.

 

A hajhullás soha nincs alapos ok nélkül, ezért szánjunk időt arra, hogy utánajárjunk a változás okának, hiszen egy csettintésre nem fog eltűnni, és a kopaszságtól való rettegés nem segít a lelki nyugalom fenntartásán sem.

Előbb a hajhullás okait keressük vagy a gyors kezelést válasszuk?

Különösen a szorongással teli, akár pánik kialakulása miatti lelkiállapotra való tekintettel, de a hajszerkezet gyors és azonnali támogatása miatt is különösen ajánljuk, hogy azonnal igyekezzünk sajt magunk is kezelni az állapotot.

Ilyenkor természetes, kímélő, elérhető módszerekkel otthon, az első tünetek felbukkanásakor máris kezdjük el a kezelést, hiszen a stressz és a rémképek nem segítik az állapot javulását, a cselekvés és támogatás viszont igen.

A hajhullásnak több formája is lehet, ami segíthet az okok felderítésében, vagy legalábbis a megfelelő irányt meghatározhatják.

Létezik az úgynevezett foltos hajhullás, mely esetében kerek gócokban hullik a haj, kisebb-nagyobb foltokat hagyva „maga után”. A diffúz hajhullás a haj arányos ritkulását jelenti, mellette a hajszálak minőségi problémájával is gyakran találkozunk, elvékonyodott, fénytelen hajszerkezetet tapasztalhatunk.

Bármelyik típussal is találkozunk, mindenképpen kezdjük el a tüneti kezelést első körben, amivel a hajhullás lelassítható, megállítható. Ez azért is fontos, mert a valódi okok feltárása, az orvoslátogatásokkal és vizsgálatokkal együtt lehetséges, hogy hosszabb időbe telik. Addig is segíthetünk a hajunknak, fejbőrünknek, hogy lokálisan regenerálódjon, és az egyensúly elkezdjen visszaállni.

Ha belefogunk az azonnali kezelésbe, igyekezzünk minél természetesebb termékeket, vitamin- és ásványi anyag pótlásra alkalmas készítményeket használni, amelyek nem roncsolják tovább a haj szerkezetét. Mindemellett ügyeljünk a szervezetünk egészségére is, kerüljük a toxikus, drasztikusan fellépő szereket.

Vásárláskor alkalmazzuk tudatosságunkat, és részesítsük előnyben a „vitaminbomba” jellegű, naturális kiegészítő készítményeket, mint például az m-Vit hajvitamint.

Ezek lehetnek tabletta formában elérhetőek, de nyugodtan kiegészíthetjük a kezelést különböző gyógysamponokkal, pakolásokkal is.

 

A hajhullás lehetséges okai:

Léteznek azok az okok, amelyek szerencsére csak átmeneti jellegűek és egyszerűen kezelhetők, így a probléma is sok esetben teljesen visszafordítható, megállítható a hajhullás.

Átmeneti problémák:

  • Fogyókúra: Amennyiben diétázunk, például tavasszal gyakorta előfordul, főleg nőként; a szervezetet terheljük, változásra kényszerítjük. Így a test elkezd „máshogy” működni és eltérő módon hasznosítani az ásványi anyag készletét, a tápanyagokat. A kimerült szervezet sokszor hajhullással reagál. Ilyenkor A-, B-, C- és E-vitaminok, illetve a vas, a réz és a cink pótlásával pár hét alatt visszaállíthatjuk a normális állapot.
  • Terhesség: A hajhullás egyik leggyakoribb oka a várandósság, nemcsak a kilenc hónap alatt, de a szülést követő fél-egy évben is több hajszálat veszíthet a kismama. A kialakult vitamin- és ásványi anyag hiányt idővel pótolhatjuk és a haj szerkezete visszaáll a helyes formába, a megnövekedett progeszteronszint pedig szintén normalizálódik természetes módon.
  • Betegség, betegségből való kigyógyulás: Súlyos vagy hosszabb ideig tartó betegség után lehetséges, hogy hajhullással szembesülünk. A kimerült szervezet igyekszik minden lehetséges vitamin- és ásványi anyag forrást felhasználni a gyógyuláshoz, s ez vezethet ilyen tünetekhez is. Fokozottan igaz ez, ha tartósabb lázas állapot után lábadozunk, főleg, ha különböző gyógyszerekkel igyekszünk támogatni a gyógyulásunkat. A vitaminok hatékony és tudatos pótlásával pár hét alatt helyreállítható a hajhullás folyamata, és hajunk újra fényesen csilloghat, ha figyelünk és támogatjuk a visszaállítás folyamatát természetes megoldásokkal.
  • A nyár: nyáron az erős napsütés és a strand vagy a tenger vize roncsolja a hajszálakat, valamint a hetekig tartó fokozott izzadás miatt ásványi anyag hiány is kialakulhat a szervezetben. Mindez a fejbőr és a haj egészséges állapotát is befolyásolhatja, ronthatja. Helyes megoldás lehet, ha természetes fényvédő szereket alkalmazunk és akár táplálkozással is igyekszünk ilyenkor fokozottan pótolni az elvesztett vitamin- és ásványi anyag készlet mennyiséget.

A hajhullás komolyabb okai:

  • Stressz: Ahogyan a vitaminhiánytól, úgy a tartós stressztől is megbetegedhetünk, és könnyen kialakul a hajhullás is. Nem könnyű stresszmentes életet élni a mai világban, azonban törekedhetünk a stressz megfelelő kezelésére, levezetésére. Komolyabb esetben egy közeli hozzátartozó halála, tartós munkahelyi vagy családi feszültségek, depresszió vagy megoldatlan lelki problémák mind hajvesztéshez vezethetnek, ahogy a szorongás is. Ez esetben általában diffúz hajhullás tapasztalható, s a lelki okok, sérülések kezelésével és feldolgozásával a hajhullás tünet is teljesen eltűnhet, a hajszerkezet visszaállhat korábbi helyes működéséhez.
  • Gyulladásos góc: Amennyiben gennyes mandula, fog, felső légutak, nőgyógyászati, urológiai fertőzés áll a háttérben, gyakori a már említett foltos ritkulás jelensége. Ilyenkor a haj körülírt területen teljesen kihullik, viszont kezelés után később, az esetek többségében visszanő a haj.
  • Genetika: A hajhullásos esetek több, mint felét a genetikai eredetű, vagyis az örökölt kopaszodás okozza. Általános tévhittel ellentétben nemcsak a férfiak életét keseríti meg a probléma. Míg náluk először V alakban kezd fogyni a haj, s elvezethet a teljes kopaszságig, a nőknél inkább egyenletes hajritkulás figyelhető meg a hajhullás.
  • Hormonális okok, pajzsmirigy problémák: A hajgyökerek egyeseknél öröklötten túlérzékenyek az androgén hormonokra, így a hajhagymák sorvadni kezdenek, végül pedig egyszerűen leállhat a hajtermelés. Legtöbbször a klimax hatására alakul ki, de előfordulhat fiatalabb korban vagy hormonális zavarok esetén is. A száraz és ritka haj mellett pajzsmirigyhormonszint csökkenésére utalhatnak az alábbi tünetek is: fáradékonyság, a koncentrációs képesség romlása, lelassult anyagcsere, mozgás, beszéd és gondolkodás.
  • Gyógyszer mellékhatások: Hajhullást és elvékonyodó hajszálakat, néha göndörödést, sőt akár színárnyalatának megváltozását is okozhatják bizonyos gyógyszerek. A gyógyszerek leggyakrabban a haj növekedési fázisát zavarják meg, és sok esetben az elpusztítandó baktériumok, vírusok mellett a szervezet egészséges sejtjeit is megtámadhatják, mint a hajgyökér, hajhagymák sejtjeit. Fogamzásgátlók, antidepresszánsok is megváltoztathatják a hajszerkezetet, de a fluoxetin tartalmú antidepresszánsok is okozhatnak hajhullást, akár még egy évvel a kezelés megkezdése után is.

Mivel a hajhullás egyáltalán nem ritka jelenség, szerencsére több felkészült és természetes megoldással is találkozhatunk, amelyek esetében a szervezet egyensúlyának, ásványianyag-készletének visszaállításával a hajhullás folyamata is többnyire megállítható, visszafordítható.

Azon esetekben, amikor nem kideríthetők, vagy nem egyértelműek a hajhullás okai, labor vizsgálatok, hajdiagnosztika, valamint különböző mintavétel következik a folyamatban, a megfelelő kezelés megtalálása érdekében.

További cikkek