Barion Pixel
100%-ban természetes összetevők

Inzulinrezisztencia és tünetei

Az inzulinrezisztencia tünetei, felismerése és kezelése

Cukros ételek fogyasztása után fáradtság jelentkezik? Fáradékonyságot tapasztalsz? Nem jól alszol? Gyakori cukoréhségben szenvedsz? Általánosnak tűnnek a jellemzők, azonban könnyen lehet, hogy az inzulinrezisztencia és tünetei jelentkeznek Nálad.

Az inzulinrezisztencia tünetei nem minden esetben járnak együtt. Sőt, olyan eset is nagy számban előfordul, amikor teljes tünetmentességgel, a háttérben igyekszik nagyobb bajt generálni számunkra az inzulinrezisztencia.

Mi az az inzulinrezisztencia?

A cukorbetegség „előszobájának” is nevezik, ugyanis inzulinrezisztencia esetén a hasnyálmirigy a kelleténél több inzulint termel, mely kimeríti a szervezetet egy idő után. A magasabb inzulinszint, vagyis az ún. hiperinzulinémia fokozza az éhségérzetet, elhízáshoz vezet és érelmeszesedésre hajlamosít. A hiperinzulinémia végeredményben az inzulinhatás csökkenéséhez vezet, emiatt pedig tovább növekedik az inzulinszint. Ha megfelelő kezelés nélkül marad, nagyon könnyen diabéteszbe fordulhat át a folyamat, s felléphet a 2-es típusú cukorbetegség.

Éppen ezért érdemes már a folyamat elejét elcsípni és megfelelő módon kezelni, habár a tünetek beazonosítása nem mindig egyértelmű. Mégis ajánlott utánajárni, ha jeleket tapasztalunk, s inzulinrezisztenciára gyanakszunk.

Hogyan ismerhető fel a betegség?

Hogyan azonosíthatóak be az inzulinrezisztencia tünetei? Mikor kell gyanakodni?

A leggyakrabban előforduló tünetek változatosak lehetnek, de az alábbi esetekben érdemes gondolni rá:

  • Étkezések után jelentkező fáradtság, éhségérzés
  • Cukros/édes ételek fogyasztása után jelentkező fáradtság
  • Szédülés
  • Eredménytelen fogyókúra, diéta próbálkozások
  • Pattanásos és a szokásosnál zsírosabb bőr
  • Alvás közbeni izzadás és egyéb alvászavarok
  • Látszólag ok nélküli idegesség, fokozott stressz
  • Általános rossz közérzet
  • Gyakori fejfájás, migrén

 

A hölgyek esetében valamennyivel egyértelműbb módon jelentkezhetnek, illetve felismerhetőbbek a tünetek. Elsősorban a menstruációs zavar hívhatja fel a figyelmet az inzulinrezisztenciára, de a pattanásos bőr, sikertelen fogyókúrák is árulkodó jelek, melyek további kivizsgálás felé terelgetik a pácienseket.

Férfiaknál is mutatkoznak jellemző tünetek, például merevedési zavar, de a hajhullás, korai és hirtelen kopaszodás is gyakori tünete az inzulinrezisztencia megjelenésének.

Ki és milyen esetben lehet IR-es?

Öröklés

Nem nevezhető kimondottan tünetnek, de fokozott figyelemmel ajánlott kísérni szervezetünk működését, amennyiben a családban a szülők, vagy a nagyszülők esetében előfordult kettes típusú cukorbetegség. Ugyanis a hajlam generációkon átívelően öröklődik, így a cukorbeteg családba született gyerek, unoka nagyobb eséllyel indul a cukorbetegségre hajlamos, vagy szénhidrát anyagcsere-zavarral küzdők sorában.

Természetesen ez nem egy eleve elrendelt folyamat, csupán szeretnénk felhívni a figyelmet a genetikai hajlam jelentőségére, és a fokozott odafigyelés fontosságára. .

Helytelen életvitel és táplálkozás

A fentiek mellett pedig az inzulinrezisztencia tünetei gyakorta előfordulnak olyan embereknél is, akiknél a stressz és a mozgásszegény, esetleg ülő életmód társul.

A rendszertelen, „gyorséttermi” táplálkozás pedig egyértelműen hozzájárul az inzulinrezisztencia kialakulásához.

Pontosan ezért, korunk egyik legnagyobb egészségügyi kihívása az elhízás. A túlsúllyal rendelkezők csoportja önmagában is jelentős részt képvisel az inzulinrezisztencia miatt érintettek körében.

Vitamin hiány

További érdekesség, hogy egy egyszerűnek mondható D-vitamin hiányos állapot is előidézhet inzulinrezisztenciát.

Ezért is érdemes folyamatosan ügyelni szervezetünk egyensúlyának, vitaminháztartásának megtartásához, mert a felborulás több esetben is kedvezőtlen folyamatokat indít el a testünkben.

Inzulinrezisztencia és más betegségek kéz a kézben

Növelhetik a probléma megjelenésének esélyét akár pajzsmirigy-alulműködés is, valamint a tejcukor- és a gluténérzékenység.

Lényegében minden olyan tényező szerepet játszik a kialakulásában, amely kapcsolatba kerülhet a szénhidrát-anyagcserével.

Mit lehet tenni, ha inzulinrezisztenciára gyanakszunk?

Mindenképpen az a legelőnyösebb, ha a megelőzésre és az említett egyensúly megtartására, az egészség fenntartására helyezzük a hangsúlyt.

Azonban ha mégis közel kerülünk ehhez a helyzethez, jó hír, hogy ebben az állapotban a felismerés áldás, hiszen a folyamat teljes mértékben visszafordítható, megfelelő kezelés által.

Az inzulinrezisztencia a belgyógyászati problémák közé tartozik, azonban tévhit, hogy a diagnózis felállításához elegendő egy szimpla vérvétel, vagy egy terheléses vércukorszint-vizsgálat. Fontos, hogy endokrinológus szakorvossal történő konzultációra is sor kerüljön.

Ha beigazolódott, hogy inzulinrezisztenciával állunk szemben, az endokrinológus szakember mellett érdemes bevonni egy képzett dietetikus szakembert is, aki segít a szervezetünk helyes működésének visszaállításában, a megfelelő és leghatékonyabb, személyes étrend kialakításával.

Az inzulinrezisztencia kezelése

Megfelelő kezelés, azaz életmódváltás esetén esélyeink kimagaslóan jók, megközelítőleg 70-80 százalékosak.

A kezelés legfőbb formája a helyes életmód, vagyis a rendszeres sport beiktatása a hétköznapokba, a táplálkozásban tanúsított tudatosság mellett. A cukortartalmú ételeket és gyorsan felszívódó szénhidrát-forrásokat mindenképpen kerülni ajánlott, a mozgást pedig előnyben részesíteni, rendszeresíteni. Ugyanis a sport nagyon fontos szerepet tölt be a szénhidrát-anyagcserében.

Ha a megfelelő életmód-program nem hoz jelentős változást, étrend-kiegészítő vitaminok, természetes gyógymódok hozzásegíthetnek az IR visszafordításához.

 

Igyekezzünk tudatosan, minél könnyedebb és természetközelibb megoldásra törekedni, életformánkat hosszútávon stabilizálni. Tudni kell ugyanis, hogy a folyamat visszafordítása időt vesz igénybe. Az első életmódváltó naphoz képest akár fél év is eltelhet, mire a szervezet a megfelelő egyensúlyi állapottal reagál. Törekedjünk tehát az életstílusunk fenntartására, s szervezetünk meg fogja hálálni az ilyen módon nyújtott odafigyelést, és újra egészséges állapottal és magas energiaszinttel ajándékoz meg bennünket.

További cikkek