100%-ban természetes összetevők

A kollagén hatása az egészségünkre

A kollagén hatása az egészségünkre

Mi is pontosan a kollagén? Mi a kollagén hatása a szervezetünkre?

A kollagén létezéséről szinte mindenki tud, hiszen hosszú ideje az egyik népszerű „csodaösszetevőnek” számít. Ismerheted ránctalanító kozmetikumok összetevőjeként, de étrend-kiegészítő formájában is találkozhattál már vele. Azonban annak ellenére, hogy sokszor sok helyen halljuk a kifejezést, nem árt pontosítani, miről is beszélünk. Mi is valójában a kollagén?

Mi az a kollagén?

A kollagén az egyik legfontosabb, a szervezetünkben legnagyobb mennyiségben jelen lévő fehérje. Neve görög eredetű, a görög κόλλα (kólla) szóból ered, mely ragasztót jelent. Fontos szerepet játszik a sejtek közötti tér, az extracelluláris mátrix felépítésében, a csontok rugalmasságában, a porcszövet felépítésében. Emellett fontos szerepe van a bőr fiatalságának megőrzésében, az egészséges haj megtartásában és a ráncok megjelenésének késleltetésében is.

Fontos viszont kiemelni, hogy a kollagén nem csak a szépségünk, fiatalságunk megőrzésében játszik fontos szerepet, de minden olyan (kötőszövetből álló) szerv működéséhez nélkülözhetetlen, ahol lényeges az erős, tartós rugalmasság. Kollagént található többek között az izmokban, az inakban, az ízületekben, porcokban, sőt a csontokban és a belső szerveinkben is.

A kollagént szervezetünk folyamatosan termeli, ám 25 éves kor után a termelés folyamata lassul, a szervezetünk már nem képes annyi kollagént előállítani, mint korábban. Ennek egyenes következménye, hogy feltűnnek az öregedés jelei, megjelennek a ráncok, megereszkedik a bőr és idővel elkezdődnek a porcok leépülése miatt fellépő ízületi fájdalmak is.

A kollagénszint csökkenéséhez nem csak az életkor előre haladása, de egyéb életmódbeli tényezők is közre játszanak, mint például a magas cukorfogyasztás, dohányzás vagy túlzott napozás.

Szükség van-e pótlásra?

Igaz, az idő múlását nem tudjuk megállítani, így arra sincs megfelelő módszer, hogy a kollagéntermelődés lassulását megakadályozzuk, azonban egészséges életmóddal, odafigyeléssel sokat tehetünk önmagunkért.

A kollagént táplálkozás útján is bevihetjük a szervezetünkbe. A zselatin, a csontleves, a tojásfehérje és a fehér húsú halak mind kiváló kollagén források. Azonban, ha ezeknek a fogyasztása nem szimpatikus, vagy nem megoldható, akkor étrend kiegészítő formájában is tökéletesen pótolható a megfogyatkozott kollagén.

A legfontosabb jótékony hatások

Kollagén a bőr egészségéért

A kollagéntermelés természetes csökkenésének következményeit talán már Te is tapasztaltad: bőröd megereszkedik, veszít rugalmasságából és egyre több ránc jelenik meg rajta.
A kollagénszint növelésével elérheted, hogy a bőröd feszesebbnek tűnjön, simább legyen. A kollagéntartalmú étrend kiegészítők segíthetnek a bőröregedés lassításában, mégpedig úgy, hogy stimulálják a szervezet saját kollagéntermelését.

 

Csontvesztés megelőzése

A csontjainkban megtalálható kollagén adja a csontok szerkezetét és segít erősen tartani őket. Ahogy a kor előrehaladtával csökken a kollagéntermelés, úgy indul a csontminőség is romlásnak.

Ez akár csontritkuláshoz is vezethet, amelyet a csontsűrűség csökkenése és a csonttörések fokozott kockázata jellemez.

A kollagéntartalmú kiegészítők szedése segít megakadályozni a csontlebomlás folyamatát.

Enyhíti az ízületi fájdalmakat

A porc egy gumiszerű, sikamlós anyag, ami a csontok végén található. Funkciója, hogy beborítsa és megvédje a csontok végeit, lehetővé tegye, hogy könnyen mozogjanak.

A kollagén abban segít, hogy a porc megőrizze szerkezetét, rugalmasságát, csökkenésével megnő az ízületi kopás kockázata.

Óvja a szív- és érrendszer egészségét

Elegendő kollagén nélkül az erek gyengévé és törékennyé válhatnak, ami többek között érszűkület kialakulásához vezethet, ami pedig szívrohamot és stroke-ot okozhat.

Egészséges körmök

Ha töredezett vagy hámló körmöt tapasztalsz, akkor könnyen lehet, hogy kollagénhiány áll a háttérben.

A kollagén a körmök, a haj és a fogak építőeleme is, így pótlásával visszaállíthatjuk az egészséges állapotot, megakadályozhatjuk a helyzet további romlását.

Hajhullás ellen kollagén

A külsőnk egy kivetítő! Minden bennünk zajló egyensúlyvesztés a külsőnkön is megmutatkozik, valójában a szervezet segélykiáltása, hogy sejtszintű biokémiánk kedvezőtlen irányt vett.

A hajhullás tünetei mögött állhat tápanyaghiány, helytelen táplálkozás, kedvezőtlen lelki folyamatok, környezeti ártalmak, de akár a mozgásszegény életmód vagy az alacsony folyadékbevitel is.

A hajhullás tünet, ha pedig nem kezeljük, a tünetből előbb utóbb lesz betegség is.

Egy tanulmány szerint alapvető kapcsolat áll fenn az úgynevezett extracelluláris mátrix (ECM) és a hajtüsző regenerációja között. Ez annyit tesz, hogy a kollagén hasznosnak bizonyul a hajhullás esetén is.

Hogyan járul hozzá a kollagén az erős, egészséges haj felépítéséhez?

A haj gyökere az irhába ágyazódik, innen nő ki a hajszál. Az irha 90%-át kollagén alkotja, ami a kötőszöveti (fibroblast) sejtekből származik és a támaszszövetek egyik fő alkotórésze. A haj gyökerének földágya a kollagén.

A haj állagán kollagén bevitellel nagymértékben javíthatunk, a kollagén pótlással gyors szerkezetjavulás érhető el. A kollagénben található fehérje olyan aminosav-összetételű, amely a haj egészséges felépítéséhez szükséges.

 

Szállj szembe a hajhullással az m-Vit 25+ komplex vitamin segítségével

Az m-Vit hajvitamin összetétele erősíti immunrendszered és emellett hozzájárul hajad, bőröd és körmöd egészségének és szépségének megőrzéséhez, segít az egészséges állapot helyre állításában.

Vitaminunk alapanyagait úgy válogattuk össze, hogy ne csak táplálják hajadat, hanem a kollagéntermelést is ösztönözzék.

Ismerd meg egyedülálló vitaminunkat, mely 100%-ban természetes, ajúvédikus készítmény! Ráadásul glutén- és laktózérzékenyek, valamit cukorbetegek is szedhetik.

További cikkek