Barion Pixel
100%-ban természetes összetevők

A női ciklus körforgása

Hónapról hónapra Te is átéled, mégsem vagy tökéletesen tisztában a saját testedben lezajló folyamatokkal? Szeretnél egy teljes képet kapni női ciklusod szakaszairól, hogy jobban megismerd önmagad?

Akkor a legjobb helyen jársz, mert ebből a cikkből mindent megtudhatsz, amit a női ciklusról tudni érdemes. Tarts velünk és ismerd meg jobban, mi zajlik a testedben a női ciklus ideje alatt.

 

A női ciklus első lépése: a menstruáció

Sajnos sok nő tekinti a menstruációját valamiféle átoknak, amit hónapról hónapra túl kell élni.

Lehet, hogy Te is így érzel, és minden okod meg is van rá, ha ez az alapjában véve egészséges női folyamat nálad fájdalommal vagy olyan pszichés és érzelmi tünetekkel jár együtt, amelyek megkeserítik az életed.

Első lépésként fontos, hogy tudatosítsd magadban a menstruáció egészséges mivoltát, még akkor is, ha most még másképp éled meg. Fontos tudnod, hogy ez nem kell, hogy így legyen.

Abban az esetben, ha szervezeted egyensúlyban van hormonális, érzelmi és egyéb szempontokból, akkor a havi ciklusnak ez a fázisa még akár fájdalommentes is lehet.

Képzeld el, hogy a menstruációd simán működik, eltart 3-5 napig és nem borítja fel az életedet minden egyes hónapban. Igaz, hogy némi kellemetlenséggel jár, hiszen magához a folyamathoz alkalmazkodni szükséges, de alapjában véve zökkenőmentesen zajlik az életed a hónapnak ebben a szakaszában is.

Képzeld el, hogy ez az állapot számodra is elérhető, ha esetleg most még nem így éled meg. Hiszed vagy nem, de minél többször képzeled el, annál közelebb kerülsz hozzá. Van azonban még más is, amit megtehetsz. Ez pedig nem más, mint a tájékozódás, hiszen minél többet tudsz egy témáról, annál könnyebb megtalálnod a megoldást.

Mi zajlik pontosan a testedben női ciklusod első szakaszában?

A kislányok 8 és 15 éves koruk között bármikor nagylányokká válhatnak, hiszen ekkorra tehető az első menstruáció megjelenése. Ez után 23-34 napos időközönként – átlagosan 28 naponként – újra és újra átélik ciklusuknak ezt a szakaszát egészen a menopauza, vagyis a változó kor beköszöntéig.

A menstruáció első napja a női ciklus első napja is egyben. Ekkor kezdetét veszi a tüszőérés folyamata: a petefészekben 2-3 tüsző is érésnek indul, de a folyamat végére általában csak egyikük lesz a befutó. Az is előfordulhat, hogy több tüsző is megérik. Ekkor nyílik lehetőség többpetéjű ikervárandósság bekövetkeztére.

A női ciklus következő szakasza: a peteérés és az ovuláció

Minden tüszőben egy petesejt várakozik. A tüszőérés folyamán a petesejt körül egy folyadékkal teli üreg alakul ki a tüszőn belül. Mindeközben a női nemi hormon, vagyis az ösztrogén szintje megemelkedik. A hormonhatás következtében a méhnyálkahártya megvastagszik, így válik alkalmassá az új élet befogadására.

Ahogy halad előre a peteérés folyamata, úgy változik meg a hüvely által kiválasztott folyadék állaga. Ebben az időszakban mennyisége megnövekszik, és tiszta, átlátszó, csúszós állagú lesz. A női szervezet így támogatja a spermiumok előre jutását és ezzel együtt egy új élet kezdetét.

Ez a női ciklus legtermékenyebb időszaka is egyben. Ezért vannak, akik ilyenkor szexuális vágyuk fokozódását tapasztalják.

A ciklus közepén, hozzávetőlegesen a 14. napon a megérett tüsző a benne felgyülemlett folyadék hatására megreped és a megtermékenyítésre kész petesejt kiszabadul a tüszőből. Ezt a pillanatot nevezzük ovulációnak, melyet enyhe, pecsételő vérzés kísérhet. Vannak, akiknél a peteérés és az ovuláció időszakában alhasi érzékenység lép fel.

A női ciklus zárószakasza

Az ovulációt követően a petesejt elindul vándorútjára a petevezetéken keresztül a méh felé. Ha ezen az úton 24 órán belül spermiummal találkozik, akkor megtörténik a megtermékenyülés és az immáron megtermékenyített petesejt folytatja útját a méh felé. Az is előfordulhat, hogy a spermiumok már a tüszőrepedés pillanatában jelen vannak, hiszen ők akár 2-3napig is képesek türelmesen várakozni.

Miután az érett petesejt elhagyja a tüszőt, amely ilyenkor sárga színűvé válik, az agyalapi mirigy által kibocsátott sárgatestserkentő hormon hatására a tüsző is hormontermelésbe kezd. Az így növekedésnek induló progeszteronszint hatására válik a méhnyálkahártya tökéletesen alkalmassá a megtermékenyített petesejt befogadására.

Azokban az esetekben, mikor megtermékenyülés nem következik be, a sárgatest visszafejlődik. A progeszteron így már nem támogatja tovább a méhnyálkahártyát, melynek középső és legfelső része leválik és vérzés kíséretében távozik a szervezetből.

Ezzel a kör be is zárul, hiszen el is jutottunk a kiindulóponthoz, azaz a menstruációhoz. A méhnyálkahártya leválását és kitisztulásának folyamatát a méhizomzat összehúzódásai segítik. Ezt az izommunkát kísérheti időnként görcsös alhasi fájdalom.

A menstruáció áldásai

Ha fájdalmakkal és/ vagy egyéb problémákkal terhelt a menstruációd, akkor teljesen érthető, hogy nem tekinted ezt az egyébként tökéletesen egészséges folyamatot életed áldásának, pedig – ha jobban belegondolsz – bizony az.

Hogyan és miért?

Gondolj csak bele! Vannak nők, akiknek nem „keseríti meg” az életüket a menstruáció, pedig a fél karjukat odaadnák érte, hiszen kisbabát szeretnének. Ha a Te menstruációd rendszeres időközönként jelentkezik, akkor az jelzés arra nézve, hogy jól működik a tested.

Tudtad, hogy a menstruáció nem csupán egy egyszerű vérzés, hanem méregtelenítő folyamat is egyben? A vérzéssel együtt méreganyagok is távoznak a szervezetedből, illetve a méhnyálkahártya azon részei, melyek szükségtelenné váltak.

Összességében tehát elmondhatjuk, hogy a menstruációd során megszabadulhatsz rengeteg, számodra szükségtelen és káros dologtól. Mindezeken felül még a vérfrissítést is biztosítja, hiszen az elveszített vér helyett új képződik.

Így tesz a menstruációd Téged is még egészségesebbé!

Ahhoz, hogy női ciklusod még egészségesebbé és problémamentesebbé váljon, tehetsz azzal is, hogy hozzájárulsz női egyensúlyod megteremtéséhez. Ezt egyrészt úgy teheted meg, hogy elkezded a női ciklusodat egy elfogadóbb szemüvegen keresztül nézni. Másrészt pedig, hogy megtámogatod a szervezetedet az m-Vit hormonmentes, Ajurvédikus Női egyensúly vitaminjával.

Bárhogy dönts is, jól jegyezd meg, hogy a nehézségek ellenére is Nőnek lenni jó!

További cikkek