100%-ban természetes összetevők

Ájurvéda és ami mögötte van

Hiszel a természet erejében, a test és lélek egyensúlyában, de még nem tudod, mi az az Ájurvéda?

Az ájurvédikus életmód nem csupán elméletként érkezett Magyarországra. Az ájurvéda a legősibb orvostudományi rendszer, mely megtanít, hogyan őrizd meg egészségedet és teremts harmonikus kapcsolatot a természettel.

Az ájurvéda szó jelentése „az élet tudománya”, vagy még közelibb fordításban „az élet íve”. Filozófiai vonatkozásban az élet hosszának tudománya. Megmutatja az utat, segít, hogyan teremts természetes úton egyensúlyt. Ez az egyensúly a forrása az élet örömeinek is, a hosszútávú egészségnek és boldogságnak.

 

Az ájurvéda szerint az embernek még száz éves korában is tökéletesen kell működnie minden érzékszervének, a szervezetnek kifogástalanul kell „teljesítenie”, mivel az ember fizikai teste eredendően százhuszonöt évre hivatott.

Ezt az alapvető hitrendszert az ájurvéda több mint 5000 éves múltra visszatekintő gyógymódokkal, természetes megoldásokkal, egészségmegőrző módszerekkel tartja életben. Az ájurvéda méltón vívta ki napjainkban is az egyik legerősebb egészséges életmód szemléletének elismerését.

Számtalan áttörő eredmény húzódik az ájurvéda sikerességének hátterében, ugyanis kiindulópontja az ún. „pozitív egészség”, vagyis az egészséges emberek (svastha vritta). A közismert kifejezések közül az egészségmegőrzés, a betegségmegelőzés jellemzi leginkább az ájurvéda ezen területét. Ugyanakkor a módszer hatékonyan fellép az ún. „negatív egészség”, a beteg emberek (atura vritta) esetében is, vagyis amikor az emberi szervezet betegségekkel vagy gyógyulási folyamatokkal küzd.

Az ájurvéda megkülönbözteti a két említett jelenséget, s ennek megfelelően működik, a hosszú és egészséges élet elérése érdekében.

Az ájurvéda és a pozitív egészség

A fő hangsúly az egészség megőrzésén, a betegségmegelőző szemléleten, vagyis a pozitív egészségen van, amely a fogantatásunktól életünk utolsó pillanatáig érvényes.

Az egészséges ember tudja, hogyan kell természetesen élni, élvezi az életet mindenféle orvosság nélkül.

Az ájurvéda nem kizárólag a fizikai test egészségét tartja fontosnak, hanem a lélek, az elme, a szellem jelenléte is éppoly fontos az egység szemléletekor, hiszen a kezeletlen lelki problémák előbb-utóbb testi betegségek formájában mutatkozhatnak meg.

 

Hogyan tehetünk az egészségmegőrzésért?

Az ájurvéda azt vallja, hogy testünk minden elemére folyamatos figyelmet kellene fordítanunk még akkor is, ha éppen tökéletesen egészségesek vagyunk, hiszen csak így őrizhetjük meg hosszú távon a szervezetünk egészségét.

A nagymúltú tudomány szerint az egészségmegőrzés kulcsfontosságú eleme a napi rutin, s általa szintén visszaköszön az egyensúly, egyensúlyteremtés kérdésköre.

A napi rutin megtanítja, mikor kell aludni, felkelni, mikor és hányszor szükséges enni, mennyi és milyen gyakorlatokat ajánlott végezni.

Az ájurvéda felfogásrendszere alapvetően holisztikus, vagyis a nagy egészet nézi mind az ember szerepét a természetben, mint az egyes ember működésének tekintetében. Ezért az ájurvéda tanok egyes fejezeteiben részletesen útmutatást találhatunk arról, hogyan tudunk az egyes napszakoknak, évszakoknak, akár időjárási változásoknak megfelelően élni, így minden nap, minden körülmény között segíteni szervezetünknek az egészséges működésben.

Az ájurvéda és a gyógyítás

Természetesen az ájurvéda figyelembe veszi azt is, mi a teendő, ha a fizikai test esetleg betegséggel, gyengeségekkel küzd, s gyógymódokra van szükség.

Alapelve, hogy nem kell a patikába szaladni és a felírt orvosságoktól remélni a gyógyulást. Létezik kíméletesebb, természetesebb, sőt még hatékonyabb megoldás is, mely szintén orvostudományi alapokon nyugszik.

Gyógymódjai, eszközei tárházában természetes alapanyagokat alkalmazó gyógyászati rendszerek állnak, melyeket az évezredes tapasztalatok igazolnak. Az ősi időkben élt emberek bölcsességét és nagyszerű meglátásait, bizonyítottan jól működő ismeretanyagát módszereik természetközelisége teszi igazán hatékonnyá a 21. század emberei számára is.

Ez a módszer igyekszik a probléma gyökeréhez eljutni és megtalálni, majd természetes gyógyászattal és készítményekkel kezelni a betegség valós okát.

Fontos, hogy megtaláljuk azt a sejtszintű változást, aminek a betegség kialakulását köszönhetjük.

Megoldásait elsősorban a táplálkozás, a méregtelenítés megfelelő, egyénre szabott módszerével éri el, de támogatja azon betegségek gyógyítását is, amelyekre a fenti módszerek nem elegendőek. Ilyenkor a leghatékonyabb természetes anyagok és módszerek is segítik a gyógyulást.

Gyógyszereinek elsődleges forrása a növényvilág. Minden, ami a természetben megtalálható, alkalmas lehet: gyógynövények, gyökér, kéreg, levél, virág, s ezek minden részletből készülhet orvosság.

Másik fő forrása az ásványvilág. Készülhet por, vagy tabletta is ásványi anyagokból, a készítés összes folyamatát pedig kézzel végzik, gépeket nem használnak, a természettel való összhang fenntartásának érdekében.

Az Ájurvéda alappillérei

Az ájurvéda szerint minden, ami a világegyetemben létezik, öt elemből áll:

  1. Prithvi, avagy a föld
  2. Apa, avagy a víz
  3. Tedzsasz, avagy a tűz
  4. Vaju, avagy a levegő
  5. Akash, avagy az űr

Az öt elem a testben három formát ölthet, amit dosa-nak, vagy ezáltal tridosa-nak neveznek. Ez a három tridosa pedig:

  • a Vata, vagyis a levegő és az éter
  • Pitta, a tűz
  • és Kapha (kafa), amely a tibeti értelmezés szerint szél, epe és váladék

Minden ember e három biológiai alapelv egyedi arányával születik, melyek individuális genetikai kódot jelentenek, ami meghatározza pszichoszomatikus jellegünk kialakulását. Az élet e három alapelvét nem tekinthetjük egymástól függetlennek, hiszen ezek funkciói összekapcsolódnak testünkben.

Egy kis történelmi háttér

Eredete az ókori indiai szent könyvek (Védák) keletkezésének idejére, több mint ötezer évvel ezelőttre esik. A kor megvilágosodott bölcseinek belső felismeréseinek eredményeként születtek az első tanok.

Az első kidolgozott leírásokat és részletesen megalkotott eljárásokat szankszkrit nyelven jegyezték le Indiában, mely eljárások alapos megfigyelések és eredmények kísérletek alapján születtek.

A korai időszakokban eleinte napokat kellett utazni, gyalogolni egy-egy ájurvédikus gyógyítóhoz, míg később az indiai lakosság 80%-a ezzel a módszerrel gondozta egészségét, gyógyította betegségét.

Az ájurvéda bámulatos tudományát később egyetemen kezdték oktatni (Egy ájurvéda orvos 10 évig is tanulja a tanokat), s ma is az egyike a világ három legnagyobb gyógyászati rendszerének, a kínai és a nyugati, allopatikus orvoslás mellett.

Jelenleg mintegy 2 milliárd ember gyógyítását látják el világszerte az ájurvéda orvosok.

Az ájurvéda Magyarországon

1897-ben már az Első Magyar Gyógyszerkönyv tartalmaz egy egyoldalas leírást az ájurvédáról.

Később, 1996-ben megalakult a Magyar Ayurveda Gyógyászati Alapítvány Kht. az ájurvéda gyógyászat több magyarországi megismertetésére, elterjesztésére.

Riesz István Újdelhiben előadást tartott magyarként ájurvéda orvosoknak 2005-ben, s az ő munkájával alakult meg a Magyar Ayurveda Gyógyászati Alapítvány Khsz., amelynek az a célja, hogy Magyarországot Európa legfontosabb ájurvéda tudományos központjává tegye.

2007-ben a Debreceni Egyetem Orvostudományi Karával az ájurvéda hazai egyetemi oktatásának magasabb szintre való emelése érdekében megindult egy együttműködés, s azóta is folytatódik az ájurvéda egyetemi szintű, posztgraduális oktatásának előkészítése négy magyar orvosi egyetemen.

 

Az ájurvéda ragyogó eredményei, természetközeli eszközei és többezeréves tapasztalatai felemelik jelentőségét, s kecsegtető megoldást képvisel a nyugati egészségtudatos emberek életszínvonalának emelésében, s általános egészségmegőrző szemlélet erősítésében.

Napjainkban felértékelődött a természetes gyógymódok alkalmazása, s ezzel a csodálatos tudományos módszerrel elérhető a hosszú és egészséges boldogság, a testi-lelki egészség állapotának erősítésével, fenntartásával. Ebben segítenek az m-Vit vitaminjai is, melyek 100%-osan természetes, ajurvédikus készítmények.

További cikkek