Barion Pixel
100%-ban természetes összetevők

A természetes vitaminok fontossága

A természetes vitaminok fontossága

Milyen vitamint fogyasszunk? Hányfélét és milyen forrásból? A természetes vitaminok a jobbak, vagy megfelelő a szintetikus is?

Az immunerősítés időszakában nem vagy egyedül, ha jobban kavarognak benned a kérdések, szeretnéd szervezeted számára a legjobbat nyújtani, de a választék is igencsak színes. Ha biztosra szeretnél menni és tudatosan tenni azért, hogy a legjobb forrásból származó vitaminokkal egészítsd ki táplálkozásodat, a természetes vitaminokat részesítsd előnyben. Az eredmények megmutatkoznak majd, pozitív hatásait pedig egészen biztosan tapasztalni fogod.

Hogyan hasznosulnak a természetes forrásból származó vitaminok?

 

A vitaminok hasznosulásához a szervezetben nem csak a vitamin-molekulára, hanem mellette enzimekre, koenzimekre, kofaktorokra is szükség van. A természetes vitaminokban ezek mind megtalálhatóak, így a felszívódásukat semmi nem gátolja, ellenben elősegíti ez az összhang.

A természetben előforduló vitaminforrások, mint például a gyümölcsök tartalmazzák a konkrét vitaminokon kívül a vitamin működéséhez és felszívódásához szükséges antioxidánsokat ásványi anyagokat is.

Egy egyszerű példa ennek szemléltetésére a C-vitamin. Ha gyümölcs vagy zöldség formájában juttatjuk be szervezetünkbe a C-vitamint, akkor az egész vitaminkomplex hasznosul a felszívódáskor, mivel a vitaminforrás nem csak aszkorbinsavat tartalmaz, mint a legtöbb szintetikus C-vitamin. Bőségesen viszünk be ilyenkor számos egyéb faktort is, például bioflavonoidokat, vagy aszkorbinogént is, míg a szintetikus C-vitamin alkalmazásakor a szervezet a megfelelő felszívódás érdekében a testszövetekből vonja el a szükséges komponenseket.

A természetes vitaminok további előnye

Fontos megjegyezni, hogy minél természetesebb, természetközelibb egy készítmény, annál tisztább is. Ez a tény pedig magával vonzza azt is, hogy a szervezet feldolgozási munkáját megkönnyítjük. Így nem kell felesleges energiát szentelnie a káros anyagok vagy az egyéb, testünk számára haszontalan összetevő kiszűrésűre és kiürítésére. Ezzel is felszabadítjuk szerveinket egy felesleges terhelés alól, s egyenesen a felhasználásra fordíthatja figyelmét a természetes vitamin fogyasztása után.

A természetben a vitaminok komplexek és előfordulásuk vegyülete formájában jelenik meg. Ez elősegíti a felhasználás folyamatát a szervezet számára, így hasznosulnak a természetes forrásból származó vitaminok sokkal hatásosabban, mint bármelyik mesterséges vitamin

A B-vitaminok esetével is könnyedén tudjuk szemléltetni a természetes vitaminok előnyös működését. A B-vitaminok például sosem fordulnak elő külön, egyenként, a természetes forrásokban. A különálló B-vitaminok kimosnak a szervezetből más B-vitaminokat, ha külön fogyasztjuk őket. A természetben ezzel szemben mind a huszonkét B- vitamin és az összes szükséges B-vitamin faktor együtt fordul elő, s így is hasznosul maximálisan a szervezetben.

A természetes vitamin is tartalmazza azt a mennyiséget, amire a szervezetnek szüksége van?

Igen, valamint a felhasználás és hasznosulás így célzott, erősebb. Nem gyengíti a hatást a különálló vitaminok alkalmazása, az adalékanyagok feleslege, valamint az sem, ha egyszerre adjuk őket. Köztudott, hogy a multivitaminok azért nem optimálisak a felszívódás tekintetében, mert például a magnézium és a kalcium egyidejű fogyasztásával gyengítik egymás hatását, majdhogynem megtizedelik a hasznosuló mennyiséget a bevitt mennyiséggel szemben. Így szinte feleslegessé válik ezeket egyszerre adni, hiszen alig hasznosul valami az említett vitaminokból.

A természetes forrásból származó vitaminok estében nincsenek a felszívódással kapcsolatos akadályok, hiszen komplex formában, az egymást segítő anyagok együtt vannak jelen, s így tudnak működésbe lépni a hasznosuláskor is. A felszívódás folyamatában szervezetünk nem veszít energiát a felesleges adalékanyagok szűrésével, s ez is erősíti a vitamin megfelelő hasznosulását.

Hangsúlyozzuk tehát, hogy a szervezet számára a legjobb a természetes forrásból származó vitamin bevitele. Azonban a legváltozatosabb étkezéssel sem biztos, hogy képesek vagyunk annyi mennyiségű almát, citromot, gyümölcsöt fogyasztani, amire a fizikai egészségünknek és működésünknek szüksége van.

Honnan tudjuk, hogy melyik a természetes vitamin és melyik nem?

Magyarországon többnyire a mesterséges vitaminok kerülnek forgalomba, melyeket laborokban állítanak elő, s nem ritkán tartalmaznak a szervezet számára felesleges, hatásgyengítő összetevőket.

Vásárolhatunk gyógyszertárban vagy bioboltban is, ugyanúgy előfordulnak a mesterséges vitaminkészítmények a polcokon.

A választásban a tudatosságunk, tájékozottságunk segít dönteni, a fentiek ismeretében egészen biztosan felismerjük a természetes forrásokból előállított, természetes vitaminokat.

Nagy segítségünkre vannak az m-Vit komplex vitaminjai, melyek az Ájurvéda szellemiségét követve, kizárólag természetes vitaminforrások felhasználásával segítenek szervezetünknek elérni és megtartani a legjobb, egészséges állapotát. Így olyan vitaminkészítményekhez jutunk, melyek természetes növényi kivonatokat és teljes vitamin-komplexeket tartalmaznak, ezek fogyasztása ajánlott az emberi szervezet számára.

További cikkek